Per aspera ad astra

Machete si drift

Dupa o destul de indelungata absenta, am revenit la lucru. Pe de o parte m-am apucat de Extra (in continuare…) iar pe de alta parte am decis sa iesim azi putin din casa deoarece unu la mana am dat peste o mica problema la Extra, iar a doua la mana tot voiam sa mergem la expozitia de machete de la Muzeul Militar National. Mai mult, la Baneasa, in parcarea mall-ului, este si un eveniment de tuning si drifting auto – asa ca de ce sa nu vedem si ceva de pe-acolo? Apai, sa purcedem la drum!

Desi am plecat relativ tarziu (pe la 12) ne-am indreptat spre Muzeul Militar, o destinatie relativ cunoscuta noua in urma celor cateva vizite facute pe-acolo. Din fericire am reusit sa gasim un loc de parcare chiar in fata muzeului, drept pentru care am profitat de posibilitatea de-a parcurge o distanta extrem de redusa pe jos (maxim 30 m) din masina pana la interior.Expozitia de machete se gaseste in interiorul Muzeului Militar National din Bucuresti, str. Mircea Vulcanescu. Din fericire am gasit loc de parcare in fata muzeului, asa ca am tras o plimbare scurta printre picaturi. Intrarea nu este exagerat de scumpa, si desi eu unul am fost mai reticent in privinta cumpararii unui bilet pentru fotografiere, ulterior m-am bucurat pentnru fiecare banut dat pe respectivul bilet. Pe cateva sute de metri patrati ne-am bucurat de prezenta unei varietati deosebite de exponate din toate categoriile de utilaje militare: avioane, elicoptere, nave, tancuri, camioane. Cea mai placuta surpriza a constat in faptul ca o parte a acestora era asezata in diorame  frumos aranjate si deosebit de expresive. Chiar daca unele articole se gasesc la supermarket (la niste preturi mai mult sau mai putin accesibile) “machetizarea” lor implica multa munca migaloasa, dar si un intens efort de documentare adus din pasiunea pentru macheta (sau machetele) cu pricina. Am cochetat si eu in copilarie cu machetele de avioane mai ales (si am si acum la parinti un Boeing 747) dar am constatat ca prefer aparatele care si zboara, chiar daca eu nu pot fi la bordul lor. Asa ca am renuntat la machete ramanand la modele. Totusi, nu pot spune ca nu ma atrag si machetele – iar expozitia de la Muzeul Militar a fost cu adevarat o incantare…

Am avut placerea de a da acolo si peste cativa pasionati, cu care am petrecut cateva ore invatand nu numai despre ce si cum-urile aferente machetelor, ci si despre istoria acestora. Stiati, de exemplu, ca la Muzeul Militar se gaseste singurul exemplar ramas in lume (“Gudrun”) din cele doua obuziere imbarcate feroviar de 38 cm (celalalt fiind “Barbara”) produse de Krupp? Ei bine… el este inca intr-o stare decenta, in parcul din gradina interioara a muzeului, laolalta cu o gramada de alte piese EXTREM de valoroase din punct de vedere istoric – dar pentru a caror conservare legislatia pune zece mii de bete in roate pentru fiecare incercare de a face ceva. Nu intru acum in detalii. Trist, dar adevarat.

Dupa doua ore deosebit de placute am facut un efort de vointa si ne-am extras de la aceasta expozitie (la care eu unul as mai fi stat o vreme) pentru ca voiam sa mai ajungem si la concursul de drifting auto desfasurat la Baneasa Shopping City. Pe o ploaie torentiala, soferii s-au “dat in spectacol” fara incidente (cel putin cat am stat noi acolo). Au fost si cate 3 masini pe circuit la un moment dat – dar nu am vazut nici un acrosaj. Bravo lor, niste meseriasi! Din pacate problemele de autofocus pe care le-a dezvoltat aparatul meu foto nu au permis realizarea de fotografii utilizabile, asa ca aceasta sectiune ramane “nepopulata” foto. Sper sa se rezolve curand aceasta mica problema. Cu toate acestea, experienta a fost interesanta, inclusiv pentru doamna mea, pasionata de masini – nici unul dintre noi nu mai vazuse o cursa de drifting.